bjpunt.nl

— over bedrijfsjournalistiek —

Liever: licht verteerbare verhalen uit de zorg

Als eindredacteur van relatiemagazine GeZZond van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid keek ik met extra aandacht naar het voor de Grand Prix Content Marketing genomineerde Liever. Dit glossy tijdschrift van zorginstelling Florence laat inwoners van Haaglanden zien wat er op het gebied van gezondheid, preventie en zorg gebeurt en mogelijk is.

Een keer per jaar
Liever is gemaakt door bureau Mooimag en ligt onder meer bij ziekenhuizen, huisartsen, fysiotherapeuten, de expertise- en woonzorgcentra van Florence en op alle andere openbare plekken waar mensen gebruik maken van de zorg in Den Haag en omstreken. De eerste uitgave verscheen in mei 2015, de tweede een jaar later.

Vrolijke kleuren
Er hangt een vrolijk, bijna zorgeloos sfeertje in Liever. Dat komt onder meer door kleurgebruik en de fotografie. Het kleurgebruik is behoorlijk uitbundig, met een voorkeur voor warme tinten: roze, rood, oranje en geel overheersen. Vertrouwde genres zoals een quiz, een stripverhaal, een puzzel, een recept ontbreken niet. Dat versterkt het  publieksbladengevoel. Allemaal lekker leesbaar en deze genres maken de meer inhoudelijke verhalen licht verteerbaar.

Echte mensen
Qua onderwerpen en doelgroepen zie ik overeenkomsten tussen Liever en GeZZond. De lezers van GeZZond zijn in eerste instantie weliswaar de klanten van Zorg en Zekerheid, maar het blad ligt ook bij vele zorginstellingen in Leiden en omgeving op de leestafel. Het gevoel van echte mensen, persoonlijk en dichtbij, overheerst in beide bladen. Zo opent Liever met een openhartig voorwoord van Ben van Gent, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Florence over de persoonlijke keuzes, bijvoorbeeld wat betreft zijn relatie en zijn beroep.  Een verademing vergeleken met het gemiddelde, obligate voorwoord in bedrijfsbladen.

(Bijna) bekende Nederlanders
Liever laat ook (min of meer) Bekende Nederlanders aan het woord, zoals meesterbakker Menno de Koning (winnaar Heel Holland Bakt 2014), psycholoog en hoogleraar Roos Vonk en Annemarie van der Sar (echtgenote van voormalig Oranje-doelman Edwin). Daarmee heeft  het blad duidelijk een minder regionaal karakter en zal het met deze BN’ers een bredere groep lezers gemakkelijker aanspreken. In de interviews met Roos en Annemarie is de link met het werk van Florence duidelijk; Annemarie van der Sar vertelt over (herstel na) haar beroerte en Roos Vonk vertelt over het belang van keuzevrijheid, een actueel thema in de zorg. Bij Menno is de link minder direct, ook al gaat hij in een alinea wel in op zijn burnout.

Goednieuwsshow
Tegenover deze bekende mensen staan de verhalen van onbekende mensen: zo is er een eerbetoon aan zorgmedewerkers in het artikel Nightingales, een ode aan vrijwilligers in de zorg, een persoonlijk verhaal van iemand die 66 kilo afviel, een interview met een 99-jarige die over wonen in een zorgvleugel met steun van familieleden. Echte mensen, mooie verhalen. Deze verhalen  staan wel in contrast met de negatieve verhalen in de pers over (wan-)toestanden in en rondom zorg(-instellingen).  Het is goed dat er ruimte is voor positieve berichtgeving in de zorg, maar het zou Liever nog sterker maken, wanneer ook het blad wat explicieter stil staat bij problemen – pardon, uitdagingen –  in de zorg, zoals de stijgende kosten, wantoestanden in verpleeghuizen of overbelaste mantelzorgers. Sterker nog, dat is een mooie kans om te laten zien waar Florence het anders, en/of beter doet.

Reageer

Your email address will not be published.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul je e-mail in en blijf op de hoogte.