bjpunt.nl

— over bedrijfsjournalistiek —

Kijkje bij de buren: Vlaamse overheid zet ‘boekske’ in om online te promoten

Als we het hebben over interne overheidscommunicatie, is het de moeite waard eens bij de buren te kijken. De Vlaamse overheid ging in 2016 van papier naar online. Een jaar later brengen ze een eenmalig magazine  uit waarin ze terugblikken op het afgelopen jaar. Omdat ze het stiekem missen: ‘een boekske maken’. Maar vooral om online te promoten.  

Een magazine om te zorgen dat niemand online afhaakt. Het klinkt als de omgekeerde wereld. Maar eigenlijk is het heel logisch: de mensen die niet van online houden, zullen je links laten liggen als je eenmaal besluit online te gaan publiceren. De Vlaamse overheid appelleert aan haar liefde voor print met een eenmalig jaarmagazine, dat tegelijkertijd bedoeld is om twijfelaars te overtuigen van het online verhaal.

Want, zo schrijft de redactie in het voorwoord: ‘Misschien viel dat ons nog het meest op het voorbije jaar: de twee snelheden binnen de Vlaamse overheid. Niet iedereen is radicaal digitaal.’ Er zijn ook goede redenen om niet mee te gaan in het digitale verhaal. ‘Je deelt onze liefde voor papier. Je hebt geen zin om na je uren weer achter de computer te kruipen. Of je hebt simpelweg geen computer thuis of op het werk.’

Dus maken ze met papier de sceptici nieuwsgierig. Door een quiz over Vlaamse natuur die in films voorkomt – alleen online te doen natuurlijk. Of met een spread ter aankondiging van een filmpje waarin een poetsdame en topambtenaar voor een dag van baan wisselen – met paginagrote foto van het duo met elkaars accessoires.

Van papier…

Het magazine  heeft op zichzelf ook genoeg te bieden. Luchtige statistieken over het aantal ziektedagen (11,4 in 2015),  koffie (liefst lungo, cappuccino en latte macchiato) en overzichtelijke infographics van verlofstelsels en pensioenregelingen. Maar ook een indringend ooggetuigenverslag van de aanslagen in Maalbeek en portretten van bijzondere collega’s, van ex-vluchteling tot paralympiër.

Mijn favoriet is Feestjes overleven in vier stappen, waarbij de redactie clichés over overheidswerk aan de kaak stelt. Van het absurde aantal vakantiedagen tot vervroegd pensioen. Zodat je als ambtenaar goed voorbereid aan het kerstdiner aanschuift.

Naar 13.vlaanderen.be

Klein nadeel: ze verwijzen letterlijk na elk artikel naar de website. Logisch, want niet iedereen leest een blad van voor naar achter. Het blijft acceptabel omdat ze er meteen bij schrijven wát ik dan online kan vinden dat aansluit bij het verhaal dat ik net hebt gelezen.

Oké, laten we dan toch maar even de website bezoeken. Bijzonder ook dat deze interne communicatie voor iedereen toegankelijk is. Eerste indruk: vrolijk maar een tikkeltje chaotisch. Is dit een overheidssite? Verfrissend. Hij is laagdrempelig en direct met een vleugje zelfspot. Bekijk maar eens de wekelijkse strip ‘En dat van ons belastinggeld’. De toon en kleuren zijn hetzelfde als het magazine, alleen is hiërarchie op de pagina lastig. Ze komen personaliseerliefhebbers wel enigszins tegemoet met de knop ‘maak je eigen krant’.  Hier kun je zelf artikelen aanklikken om te downloaden als pdf. En printen, als je van papier houdt.

Zelf online in het papieren jaarmagazine bladeren kan op de website van issuu.

Reageer

Your email address will not be published.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul je e-mail in en blijf op de hoogte.