bjpunt.nl

— over bedrijfsjournalistiek —

Het beste van bjpuntnl 2016

Hè hè, kerstvakantie. Eindelijk tijd om alles te bekijken en te lezen waar je de afgelopen twaalf maanden even niet aan toekwam. BJpuntnl helpt je op weg met het ‘jaaroverzicht bedrijfsjournalistiek’. Met onze best bekeken artikelen, maar ook de mindere goden. Want dat zijn ook gewoon goede artikelen, waar je alleen nog even geen tijd voor had genomen 😉

 

Eerst de toppers

Het meest bekeken artikel verscheen op 13 januari 2016 onder de kop Schrijven voor internet: doe jij het nog op de oude manier? Over lijstjes, emoji’s, embedden, themes en wat op al die vlakke wel en niet te doen.

 

Invalshoeken was een thema

Door een tweet belandde het bericht Spelen met invalshoeken uit 2006 weer in de top tien meest bekeken artikelen.

Het nieuwe artikel van Pjotr over invalshoeken en het handige genrewiel scoorde goed, net als de tips van Rody om je redactie een oppepper te geven met het invalshoekenspel.

En Rody schreef in juni Invalshoeken voor je magazine? Zo krijg je je redactie op stoom.

 

Toptweet en ironie

O, ironie, dat de tweet Wat doe je eraan? Steeds meer content, steeds minder clicks. http://buff.ly/2eeoDaa #adage ons bijna de meeste clicks opleverde in 2016. En dat ook nog zonder beeld. Tegen alle wetten in.

(Maar nummer 1 was (Online) jaarverslag inzenden voor Transparantprijs kan trouwens tot 1 juli http://buff.ly/1PxAv0G #goededoelen #sociaal ondernemen)

 

Persoonlijke favorieten

 • Januari

Voel je een koffer op de achtbaan van de bagagekelder. Geweldig bedrijfsfilmpje van Schiphol.

 • Februari

‘Meer emotie in bedrijfsmedia? Kijk naar TED Talks’, over de Van Markenlezing.

 • Maart

Rody interviewde persvoorlichter Annemiek Bots  van VluchtingenWerk Nederland over de invloed van het emotionele debat rondom de vluchtelingencrisis en hoe deze mediastorm leidde tot een aangescherpte communicatiestrategie.: ‘Voorheen hoorde je ons niet op Radio Veronica, nu wel.’

 • April

Het beste – en enige 🙁 – artikel van april: Anchor: grazen voor de leuk. (Gelukkig hebben we daarna ons leven gebeterd.)

 • Mei

Mooi op maandag; de eerste keer dat we deze ‘rubriek’ introduceerden. Kleine blogjes over mooie voorbeelden die ons inspireren.

 • Juni

Van deze websites word je iedere dag slimmer.

 • Juli

Het laatste deel in mijn serie bloggen over bloggen.

 • Augustus

De homepage is inmiddels al een paar keer doodverklaard: artikelen zijn juist de ingang tot een site geworden. Blijkbaar heeft de internetter van nu geen zin meer om zelf een adres in te tikken. Toch is er één site waar Harriot elke maand de moeite voor blijft nemen: Vox.com. Drie redenen voor een bezoekje.

 • September

Jaarverslagen om een voorbeeld aan te nemen.

 • Oktober

Ellen ging terug naar Henk die ze drie jaar geleden interviewde voor Kans, het donateursmagazine van het Leger des Heils.

‘Wil je het artikel voor publicatie nog lezen?’ Terwijl ik de vraag stel, bedenk ik me dat Henk helemaal niet kàn lezen. Dat is nu juist de reden dat de ex-dakloze hulp nodig heeft van het Leger des Heils.

 • November

Tijdlijnen raken steeds voller en algoritmes bepalen ongezien steeds meer wat voor jou belangrijk is. Daardoor dagen social media meer dan ooit uit om relevantie te creëren. Maar hoe doe je dat? Harriot hoorde tips tijdens de Social Media Week in Rotterdam.

 • December

Drie prijswinnende video’s die je even moet bekijken.

 

Nog een beetje tijd over onder die boom?

Lees dan TAART. van de makers van LINDA. Niet zozeer mijn stukje daarover, maar het blad zelf. Want hij is echt heel goed gemaakt. Als je die nog ergens hebt liggen; lekker lezen, de kunst afkijken en je voornemen om met die inspiratie iets te doen volgend jaar!

 

Relativerend slotakkoord

We kunnen het over content, inhoud (of welk woord je dan ook maar wilt gebruiken) hebben tot we blauw zien, maar kennelijk zitten mensen in ons vak nog altijd vooral te wachten op spellingstips. Zo staat Ervan uitgaan, ervanuit gaan of er van uit gaan? al vijfenhalf jaar bovenaan onze lijst meest gelezen artikelen en was de tweet over hen/hun met áfstand de TopTweet van december.

 

Fijne feestdagen, en we zien jullie graag terug in 2017!

Reageer

Your email address will not be published.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vul je e-mail in en blijf op de hoogte.