bjpunt.nl

— over bedrijfsjournalistiek —

Elf jubileuminvalshoeken uit Quote

Wat doe je als je blad 5, 10 of 25 jaar bestaat? Ellen Weber keek hoe Quote zijn 25ste verjaardag viert en bespreekt elf invalshoeken uit het extra dikke jubileumnummer.

1. Toen en nu
Hoe gaat het nu met de interviewkandidaten uit het eerste nummer? Alleen al de foto’s zijn de moeite waard: het portret van toen in zwart-wit staat naast de recente foto in kleur. In kaders is ruimte voor rake observaties: je stond in het eerste en laatste nummer, tussendoor schreven we nooit over je.

2. Champagne voor de weigeraars
Hebben de interviewkandidaten uit het eerste nummer geen zin om mee te werken? Druk de mailtjes van de weigeraars af en stuur ze toch een fles champagne om te delen in de feestvreugde.

3. Op het matje   
Wanneer ging het blad over de schreef? Een overzicht van de zwaarste zaken. Plus: hoe liep het af. Met een boete, rectificatie of sisser.

4. Quiz voor trouwe lezers
Als trouwe lezer weet je natuurlijk alles van het blad. Test je kennis in de quiz over scoops, slogans en schadeclaims.

5. De terugblik
Kan uiteraard niet ontbreken: de oprichter en (oud-)hoofdredacteur blikken terug. Van de moeilijkste vraag uit het sollicitatiegesprek tot aan de kogels die door de ramen vlogen.

6. Lekker ding
De telefoons en computers zijn in de loop der tijd veranderd. Breng de voorwerpen artistiek in beeld, toen en nu. En beschrijf het ‘lekkere ding’ aan de hand van steekwoorden.

7. Schnabbels
Welke boeken publiceerden de redacteuren de afgelopen 25 jaar? En werden ze miljonair met hun schnabbels?

8. Trouwe lezer
Bel een abonnee van het eerste uur. Rent hij na al die jaren nog steeds naar de voordeur als het blad op de mat valt en welke rubriek slaat hij altijd over?

9. Lelijke mannen
Een overzicht van de meest legendarische omslagen en de grootste coverflops. Lelijke mannen maakten plaats voor typografische covers, maar ook met alleen letters kun je de plank misslaan.

10. Lexicon
Het grote Quote-Lexicon verklaart jargon, dat vaak wordt gebruikt in het blad. Zoals ‘kiepen’ en ‘aftikken’, wat in beide gevallen betalen betekent.

11. De plek waar het begon
Een paar telefoontoestellen, losse kabels en snoeren op 60 m2. Een korrelige foto van de plek waar het allemaal begon. Met een pijltje naar de Bastognekoeken, de verslaving van de oprichter en de tweedehands bureaustoel, gevonden op zolder.

 

Reageer

Your email address will not be published.