Achtergrond

Van Ruler houdt eerste J. C. van Markenlezing

Door 1 december 2004

0 reacties

Hoogleraar Communicatiewetenschap Betteke van Ruler van de Universiteit van Amsterdam gaat tijdens de eerste J.C. van Markenlezing op 10 januari in op de rol van de bedrijfsjournalist en bedrijfsjournalistiek in de communicatie binnen en tussen organisaties. Enkele vragen die aan bod komen: heeft een journalistieke aanpak van communicatiemiddelen een meerwaarde ten opzichte van andere middelen? Welke doelen zouden bedrijfsjournalisten in organisaties kunnen en moeten nastreven? Welke functie heeft objectieve journalistieke berichtgeving in organisaties?

Van Ruler bekleedt binnen de UvA een nieuwe leerstoel, Communicatie en Organisatie, waarin zij onderzoek doet naar de rol van communicatiemanagement in de verwezenlijking van organisatiedoelstellingen en de werkwijze van communicatieprofessionals. Zij houdt zich nu een jaar of vijftien met de wetenschap van de communicatieberoepspraktijk. De hoogleraar was de eerste die systematisch onderzoek deed naar de rol van de bedrijfsjournalistiek.

J.C. van Marken, naar wie de lezing is vernoemd, richtte in 1882 De Fabrieksbode op, het eerste bedrijfsblad in Nederland. Hij was onder andere directeur van de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek en Calvé in Delft. Aan de lezing gaat een inleiding vooraf over de sociaal bewogen ondernemer en het ontstaan van zijn personeelsblad. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel, volgens het journalistieke gebruik dat redacteuren van diverse media op een van de eerste maandagen van de maand bij elkaar komen om het nieuwe jaar in te luiden (Koppermaandag).

De J. C. van Markenlezing wordt gehouden op maandag 10 januari vanaf 15.30 uur bij Unilever Bestfoods Nederland Sourcing Unit in Delft en duurt tot 17.30 uur met aansluitend de Koppermaandagborrel. Deelnamekosten bedragen 12,50 euro voor leden en 35,00 euro voor niet-leden. Je kunt je aanmelden door voor maandag 3 januari 2005 een e-mail te sturen naar info@communicatie.com.

De Vakgroep Bedrijfsjournalistiek van de Beroepsvereniging voor Communicatie organiseert de J. C. van Markenlezing. Deze lezing zal jaarlijks worden gehouden over thema’s op het grensvlak van bedrijfsjournalistiek en andere vakgebieden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Kerst met Doutzen en Dagobert

22 december 2014

Het was nog best zoeken naar mooie kerstcovers  - de cover waar bladenmakers één keer per jaar mee uitpakken. Waarop illustratoren, artdirectors en drukkers zich mogen uitleven. Kerst 2014 in bladenland. Een persoonlijke top vijf. Of eigenlijk zes. 1. Dubbeldikke kerstsymboliek Met stip op 1: de dubbeldikke VPRO-gids (allang niet meer alleen tv-gids) gaat over verdwijnende tradities. Illustrator Esther Aarts tekende een traditioneel Hollands en winters tafereel. Alle kerstsymboliek die er is, heeft Aartsen erin verwerkt.  lees verder

Rijksportaal, durf te spelen

10 december 2014

Digitaal tenzij…, is het standpunt bij het Rijk. Maar als je redacteuren vraagt, hebben ze vaak een voorkeur voor een papieren personeelsblad. Dat komt vooral omdat de mogelijkheden voor variatie en interactie beperkt zijn, denkt Manon Louwers . Zij deed onderzoek naar het rijksbrede intranet. Is Rijksportaal een goede vervanging van de papieren personeelsbladen? "Zo is het indertijd wel gebracht toen de personeelsbladen werden opgeheven. maar uit mijn gesprekken met redacteuren blijkt dat de meesten het niet als een vervanging zien. Eerder als een aanvulling op een personeelsblad. Dat het Rijk kiest om te stoppen met print, is natuurlijk ook een bezuinigingsmaatregel. Want als vervanging schiet Rijksportaal tekort. In het ideale geval is er een mix van intranet, digitaal en papieren magazine." lees verder