Praktisch

Vakgroepen op LinkedIn

Door Fieke Walgreen 10 augustus 2011

0 reacties

Van interviewtips tot vacatures in de (bedrijfs)journalistiek. Op LinkedIn kun je meer dan alleen netwerken. In de vakgroepen laat je je eigen expertise zien en stel je vragen aan andere deskundigen. BJ.nl bekeek vijf groepen uit het vakgebied.

Groep: Communicatie, Pers en Voorlichting
Leden: 12.479 Groep voor en door professionals in de journalistiek, communicatie en voorlichting in Nederland en Vlaanderen.
Wat gebeurt er in de groep: Zelfstandige communicatieadviseurs en freelancers promoten zichzelf. Bureaus uit het werkveld plaatsen vacatures en bieden trainingen aan (effectiever luisteren bijvoorbeeld). Discussies gaan over vragen als: Hoe lanceer ik onze nieuwe website succesvol? Wat kost een nieuwe huisstijl?
Activiteit: Gemiddeld twee discussies per maand.

Groep: Dutch Media Professionals
Leden: 8.695. Allerlei mediaprofessionals. Van bedrijfsjournalisten tot communicatieadviseurs en van illustratoren tot vormgevers.
Wat gebeurt er in de groep: Volgens de groepsbeschrijving wil de Stichting Dutch Media Professionals mediaprofessionals inspireren, met elkaar in contact brengen en elkaar helpen ‘groeien’.. De groep is gekoppeld aan de website www.rethinkingmedia.nl die veranderingen in de media signaleert. 
Activiteit: Groepsleden ontvangen iedere twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van alle activiteiten van Dutch Media Professionals. Er is geen actief forum.

Groep: Dutch journalists, editors and copywriters
Leden: 6.907. Tekstschrijvers, journalisten, redacteuren, copywriters en andere adviseurs in tekst en taal.
Wat gebeurt er in de groep: De groep wil professionele tekstschrijvers met elkaar en met opdrachtgevers in contact te brengen. In de discussies komen allerlei onderwerpen voorbij die te maken hebben met schrijven, communicatie en journalistiek. Van de zoektocht naar journalistiek lesmateriaal voor Balinese tieners tot vragen over tarieven voor het redigeren van een boek.
Activiteit: Gemiddeld één discussie per twee dagen.

Groep: Social media en interne communicatie
Leden: 775. Vooral leden afkomstig uit de journalistiek en communicatie.
Wat gebeurt er in de groep: Discussies over (het nut en de inzet van) social media bij interne communicatie. Recent gestelde vragen zijn bijvoorbeeld: Welke communicatieplatforms zijn er? Wat zijn ervaringen met online personeelsbladen?
Activiteit: Gemiddeld één discussie per maand.

Groep: Interviewers interviewen
Leden: Met 186 leden een vrij kleine en nieuwe groep. Onder de leden (bedrijfs)journalisten en tekstschrijvers.
Wat gebeurt er in de groep: Tactieken en technieken, vragen en antwoorden, ervaringen, opinies en tips over interviewen. Kortom: leden delen kennis over interviewen. Vragen die terugkomen op het forum: Neem je interviews op? Hoe ga je om met emoties van geïnterviewden? Laat je je interview vooraf lezen? Hoe bereid je je voor op een interview?
Activiteit: Gemiddeld één discussie per maand.

Voordelen van lid zijn van een groep:

  • Je kunt mensen in dezelfde groep een berichtje sturen. Je hoeft hiervoor dus niet iemand toe te voegen aan jouw contacten.
  • Je kunt jezelf profileren op bepaalde gebieden.
  • Je kunt profiteren van de kennis van andere professionals.

 


Tips om LinkedIn optimaal te gebruiken:

  1. Zorg voor een volledig en up-to-date profiel.
  2. Gebruik in je profiel en samenvatting zoveel mogelijk keywords waarop je wil dat mensen je vinden. Denk aan woorden die refereren aan kennis die je bezit of nevenfuncties die je uitvoert.
  3. Volg bedrijven waarmee je veel te maken hebt. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijf.
  4. Sluit je aan bij interessante groepen binnen je vakgebied. Bij de discussie kun je zelf ook vragen stellen over specifieke onderwerpen.
  5. Verwacht niet meteen resultaat als je contact legt: net als in het gewone leven moet je energie steken in het opbouwen van een relatie.
  6. Beveel mensen aan (recommendations). Hierdoor kom je onder de aandacht van het netwerk van degene die je aanbeveelt. Wees wel oprecht en eerlijk.
  7. Gebruik LinkedIn bij research voor artikelen. Zoek op kernwoorden en vind interessante groepen en gebruikers van LinkedIn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Handige gadgets

28 januari 2015

Nieuwe technologieën en gadgets komen aan de lopende band op de markt. Elodie maakt haar wensenlijstje voor 2015. Met je camera online foto’s delen Snel viral kunnen gaan wordt steeds belangrijker. Maar als je op een evenement bent met een fotocamera, lukt dat meestal niet. Doe je het met je telefoon, laat de kwaliteit weer te wensen over. Eye-Fi geheugenkaartjes zouden al deze problemen moeten doen verdwijnen. Het SD-kaartje kan in je  digitale camera. Via een app op je telefoon komen de foto’s op je smartphone te staan als je verbonden bent met wifi en kun je ze snel delen op social media of direct uploaden op je website. lees verder

Nostalgie in je bedrijfsblad (2)

12 november 2014

Nostalgie regeert al een aantal jaren op de tijdschriftenpagina’s in het schap. En dat levert boeiende artikelen op, liet ik in een eerder artikel zien. Het is de combinatie van prachtige plaatjes, onbekende feiten en het verlangen naar die goeie, ouwe tijd. Iets waar je zeker ook mee kunt spelen in jouw bedrijfsblad. Hier laten we zien hoe. Er zijn goede redenen om het eens over de nostalgische boeg te gooien; ook voor relatiemedia. Een luchtige onderbreking tussen alle strategische verhalen, interviews over innovatie en het andere zwaardere werk. Een andere invalshoek te midden van talloze verhalen over de toekomst en het hier en nu. De kans om de identiteit, strategie of corporate story te versterken. En, het levert gewoon heerlijke beelden en verhalen op. lees verder

Een cover moet eerst en vooral waar-achtig zijn.

Stan van Herpen over het coverbeleid van Kans