Achtergrond

Tien trends in tijdschriften (deel I)

Door Esther Barfoot 6 februari 2013

0 reacties

Oplages dalen, titels verdwijnen. Een icoon als Newsweek verschijnt alleen nog maar digitaal. Toch is de tijdschriftenmarkt levendiger en opwindender dan ooit. Tien ontwikkelingen die doorzetten in 2013. In deel 1 de eerste vijf trends.

 

1. Wereldwijde markt voor niche tijdschriften
Een wereldwijde markt voor unieke, onafhankelijke tijdschriften heeft zich in recente jaren ontwikkeld. Mannenbladen, vrouwenbladen, foodmagazines en designtijdschriften krijgen eigenwijze, intelligente en stijlvolle broers en zussen. The Gourmand, Alla Carta (voor die-hard foodies), Hot Rum Cow (blad over alcoholische dranken), Modern Matter (onderzoekt  de antropologische effecten van de voortschrijdende technologie) en Fashion for men (een blad voor mensen die bovenmatig geinteresseerd zijn in mannenmode) zijn maar enkele van de nieuwkomers van 2012. Nieuwe magazines gericht op nichemarkten; ze hoeven geen grote oplage te kennen om bestaansrecht of commerciële waarde te hebben. “Weird, strange things that stand out in a magazine store have their worth”,  zei Peter Stam van distributeur Ideabooks op Facing Pages Festival in april 2012. Een blad met een piepkleine oplage van 4000 kan in gespecialiseerde tijdschriftenwinkels in Parijs, Tokyo, Amsterdam én op internet gericht worden verkocht. Ook de makers zitten overal: de Verenigde Staten, Canada, Scandinavië, Nederland, India, Japan of Dubai.

2. Genres worden opnieuw uitgevonden
Deze ‘independent magazines’ zorgen ervoor dat bekende genres opnieuw worden uitgevonden. Zo kent het genre van culinaire tijdschriften op dit moment veel reïncarnaties. Zoals de recalcitrante bladen Lucky Peach en Put an Egg on it (een culinair magazine op groen papier), Fricote dat urban cuisine beschrijft en Fire & Knives dat lange essays publiceert over goed eten. Evenzo worden fietsbladen opnieuw uitgevonden. Rouleur, The Ride, Bone shaker zijn poëtische bladen met rijke illustraties en essays over de beleving van fietsen. The Green Soccer Journal is een kunstzinnig voetbalblad.

3. Verzet
Veel ‘independent magazines’ kun je scharen onder de Slow-beweging. Ze verzetten zich tegen het jachtige leven. Zoals Kinfolk dat zich richt op het gezellig samenzijn met groepen vrienden. Andere bladen schoppen wat meer, bijvoorbeeld tegen de hang naar glamour in de mainstreamcultuur. Onesthetisch, absurd of puberaal is hun aanpak. Neem de illustraties van rottend eten in Lucky Peach. Of de dikke zakenman op het bed op de cover van gayzine Butt. Of fotomagazine Toiletpaper met een mond vol knakworsten op de cover. Daarnaast zijn er meer uitgesproken maatschappijkritische bladen zoals de ‘slow journalism’-bladen, Delayed Gratification of Boat. Of radicale bladen zoals Adbusters, een pamfletachtige, maar poëtische mix van anti-globalistische teksten en beelden. Deze maatschappijkritische trend is ook zichtbaar in de reguliere tijdschriftenschappen met de komst van 360 magazine en het Belgische magazine Change.

4. Tweelingbroers: print en online
In vormgeving en papiergebruik worden magazines steeds flamboyanter. Waar mannenblad Port een chique combinatie maakt van mat en glossy papier, wordt Manzine bewust gedrukt op ruw, flodderig papier. Het lijkt erop dat juist dánkzij het contrast met de iPad de beleving van aanraken en voelen voor magazines steeds belangrijker wordt. Ipad- en papieren magazines ontwikkelen zich steeds meer tot verschillende belevingen, waardoor er plek is voor beide. Op Facing Pages maakte Jeremy Leslie, creatieve directeur van MagCulture, een mooie vergelijking: “In some cases an iPad version is like tv. Bang, bang, you skip through it. While the paper version is like a movie. You can lose yourself in the experience.”

5. Bewegende covers
Een mooie vondst van het iPad-magazine is de bewegende cover . De vorm varieert. Zo zijn er filmische beelden, zoals de snelle treinrit op de cover van Junction. Een klein bewegend detail, zoals de subtiel bungelende wortel op Stern. Of verspringende beelden, zoals de honden in humoristische poses op Readers Digest. Weer anders is de getekende cover van Wired die stapsgewijs verandert in de echte cover. Toch overheerst bij mij het gevoel dat de bladenmakers hier nog niet het maximale uithalen; de bewegende covers zijn nog een beetje een gimmick. Ze kunnen meer betekenis krijgen, als ze een verhaal gaan vertellen.

 

Esther Barfoot is zelfstandig journalist en bladenmaker. Zie ook estherbarfoot.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Dagan Cohen: ‘Alles wordt video’

30 juni 2014

Tekstschrijvers gewaarschuwd: ‘Everything that can be video, will be video’. Aldus Dagan Cohen, bedenker van Upload Cinema , een club die webvideos naar het witte doek brengt. Over de onstuitbare opmars van het bewegende beeld, voor elk denkbaar communicatiedoel. Deze boodschap bracht de creatief ondernemer – bekend van zijn gastoptredens in  De Wereld Draait Door   tijdens het Online Video Event op 24 juni. Je zou het kunnen afdoen als een preek voor eigen parochie, gezien zijn gehoor van enkele honderden video- en filmprofessionals die de grote zaal vulden van De Nieuwe Liefde in Amsterdam om zich een middag lang te laten informeren over de laatste trends op het gebied van webvideos. lees verder

Wereldkampioenschap in bladenland

12 juni 2014

Zelfs al zou je het proberen: deze weken kun je niet om het WK-voetbal heen. En een beetje magazine doet daar natuurlijk aan mee. BJ.nl plukte wat bladen uit de schappen en stuitte op leuke, maar ook clichématige invalshoeken. Eten en drinken zijn natuurlijk niet weg te denken bij een geslaagde voetbalwedstrijd. Daarom in Viva kip met Cachaça en een lekkere caipirinha erbij. Ook Margriet weet wat de doelgroep wil en presenteert recepten voor de Braziliaanse BBQ. Verder is het vrouwenblad niet bijster origineel en hebben ze de invalshoek die bij elk sportevenement wel in één of andere vorm terugkeert maar weer eens afgestoft: de WK survival-gids voor de vrouw die niet van voetbal houdt. Zo weten de lezeressen wat ze kunnen doen in plaats van voetbal kijken (ga lekker naar de film!) en hoe ze met hun man moeten omgaan bij verlies van Nederland (neem het verdriet serieus). Tip voor een volgende keer: interview eens een stel waarvan de vrouw wél van voetbal houdt en de man niet. Ik ken er een hoop. lees verder